top of page
 

TRUDNIČKA HIPEREMEZA - DETALJI

KOJI SU UZROCI?
Točan uzrok Hyperemesis gravidaruma nije poznat.
Da, znam. Zvučalo je i meni nevjerojatno. Zvuči nevjerojatno da toliko trudnica pati od ovog poremećaja, a da se još uvijek ne zna koji je razlog tome. U 21. stoljeću.
Stručnjaci vjeruju da je riječ o intezivnijim hormonalnim promjenama. Uzrok bi mogao biti u naglom porastu razina estrogena ili β–podjedinice humanog korionskog gonadotropina (β–hCG). Svakako, riječ je o nečemu na što, nažalost, ne možete utjecati.
KOLIKO SE ČESTO JAVLJA OVAJ POREMEĆAJ?
Moram priznati da ne znam o kojem je točno istraživanju riječ, ali u literaturi se često navodi da se problem hiperemeze javlja u svega 2% trudnica. Možda je upravo ovaj mali postotak razlog zbog kojeg mnogi ne znaju za ovaj poremećaj, zbog čega se toliko malo pažnje daje ovom stanju i zašto gotovo svi podcjenjuju ono što bolesnica proživljava.
Osobno nisam poznavala nijedan slučaj prije nego što je mene dijagnoza ščepala, niti me itko upozorio o nečemu sličnom.
Možda će neke žene brzopleto i izjaviti da su tako nešto prošle, a u pitanju je bila samo jača jutarnja mučnina, pa ćete onda od njih čuti: "Joj, imala sam i ja to, ali sam svejedno išla raditi."
Neee. Ma jok. Ne možete podignuti glavu, a kamoli ići na posao. 
KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU HG-A I JUTARNJE MUČNINE?
Velika.
Jutarnja mučnina je mučnina koja je ponekad popraćena i povraćanjem, prestaje oko 12. tjedna trudnoće i ne uzrokuje dehidraciju niti ometa apetit. Trudnice se često znaju žaliti da  kroz jutro (ili večer, posve nebitno kada) znaju povraćati, ali nakon 10-ak minuta mogu objedovati, odnosno nadoknaditi ono što su izbacili. Ugodno sigurno nije, ali barem imate što povraćati, dok kod hiperemeze trudnica u potpunom gladovanju povraća vrlo često samo želučani sadržaj, što je iznimno bolno. Zbog jutarnjih mučnina možete izgubiti nekoliko kilograma, ali u granicama normale. Niste premoreni i oslabljeni na način da ne možete hodati. Funkcionirate više-manje normalno i molite Boga da ubrza vrijeme do 12. tjedna. :) 
Trudnička hiperemeza je mučnina popraćena ozbiljnijim, jakim povraćanjem i mučninom koja NE PROLAZI i traje cijeli dan. Razlikuje se od jutarnje mučnine po gubitku težine (>5% težine) i razvoju dehidracije i ketoacidoze. Vrlo često u potpunosti ometa apetit. Javlja se iznimna, pretjerana osjetljivost na sve, pa bolesnici ne smijete niti spomenuti neko jelo jer će automatski povratiti. Osobno sam znala povratiti samo zbog toga što bi na TV-u u reklami vidjela rajčicu. Rajčicu.
U ovom slučaju vrlo često je potrebna hospitalizacija, ali i redovita stručna kućna njega. Nažalost, u Hrvatskoj to nije moguće, a na Internetu sam otkrila da se u Velikoj Britaniji i Australiji omogućila medicinska briga žena kod kuće. Ponavljam, tražite stručnu pomoć i infuzije da vas barem nakratko vrate u život! Tekućina vam je iznimno potrebna iz više razloga, to znaju i mala djeca. Uz sve ovo ne treba vam i bubrežni kamenac. Kažu da je to jedna od najvećih boli koju čovjek može osjetiti. Stoga, pazite i nemojte odgađati odlazak u bolnicu jer, eto, sutra će biti bolje. Vrlo vjerojatno - neće :(
Trudnička hiperemeza uzrokuje mršavljenje, glavobolje, zbunjenost, ubrzan rad srca, kroničan umor, pa čak i nesvjestice. Psihički, hiperemeza uzrokuje i depresiju i anksioznost. Traje i nakon 12. tjedna, točnije do 20.,21. tjedna trudnoće, a neke žene povraćaju i kroz cijelu trudnoću. Devet mjeseci ove patnje, možete li to uopće zamisliti? 
Jednom sam pročitala da Bog izabire muškarca kad želi učiniti velike stvari, a kad želi učiniti nemoguće izabire - ženu.
Čuda su te žene, stvarno.
GDJE MOGU PRONAĆI I DRUGA ISKUSTVA O HIPEREMEZI?
Već sam spominjala da sam guglala i guglala o ovoj temi i nisam se baš usrećila, pogotovo kad je riječ o hrvatskim izvorima. Da bih vas malo ohrabrila, informirala ili upozorila, odlučila sam zalijepiti nekoliko korisnih linkova gdje možete čitati iskustva drugih žena. Nisu lijepa, ali nemojte se obeshrabriti. Ono što je onda meni bilo potrebno jest uvjeriti se da ne pretjerujem, da nisam luda ni preosjetljiva, već da se nosim s nečim iznimno teškim. Istovremeno, vidjela sam da su to prošle i druge žene, da nisam sama ni jedina na svijetu i da se to sve ipak preživi.
Prvo sam navela članke koje sam našla na hrvatskom (i na srpskom) jeziku, a ostatak je na engleskom. 
Drž'te se!  :)
https://net.hr/zena/roditeljstvo/poremecaj-od-kojeg-pati-i-kate-middleton-prije-nekoliko-me-godina-gotovo-ubio-nitko-me-nije-shvacao-ozbiljno/
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/hitna-pomoc-odbila-pomoci-trudnici-kojoj-je-pozlilo-u-kuci-20140408
https://www.index.hr/mame/clanak/prezivjeti-trudnocu-s-dijagnozom-hyperemesis-gravidarum/957038.aspx
https://lolamagazin.com/tag/hyperemesis-gravidarum/
https://icbmother.com/prekomerno-povracanje-u-trudnoci/
https://miss7mama.24sata.hr/trudnoca/trudnica/zbog-mucnina-u-trudnoci-pothranjena-sam-zavrsila-u-bolnici-11423
https://www.everymum.ie/pregnancy/health-and-well-being/hyperemesis-gravidarum-my-story/
https://blog.mumzworld.com/mumz/fertility-pregnancy/my-hyperemesis-gravidarum-story/
https://www.hyperemesisaustralia.org.au/blog/2019/9/6/my-hg-story-alexandra-davison
http://cheltenhammaman.co.uk/hyperemesis-gravidarum/
https://www.bacp.co.uk/bacp-journals/healthcare-counselling-and-psychotherapy-journal/january-2018/hyperemesis-gravidarum/
bottom of page